Juba

Viivin ja Wagnerin isä, Jussi ”Juba” Tuomola, syntyi Lahdessa vuonna 1965. Sarjakuvia hän alkoi piirtää jo nuorella iällä, 7-vuotiaana, ja hän on piirtänyt ammattimaisia kuvituksia sekä sarjakuvia vuodesta 1983 alkaen. Juban sarjoja ja piirroksia on julkaistu muun muassa lehdissä Pahkasika, Suomen Mad, Myrkky, Koululainen, Alpha, JP-lehti  sekä Turun Sanomat. Hän on myös piirtänyt kansikuvia kirjoihin ja laatinut mainoskuvituksia.

Vuonna 1997 Helsingin Sanomat ryhtyi julkaisemaan Viivi ja Wagner –päivästrippiä, josta muodostui nopeasti varsinainen superhitti, samoin 1998 käynnistyneestä albumisarjasta. Albumeita on myyty jo yli miljoona kappaletta, ja Juba on palkittu työstään Puupää-hatulla sekä Lempi-patsaalla.

Viivin ja Wagnerin lisäksi Juba on piirtänyt viime vuosina nuoremmille lukijoille suunnattua Minerva-albumisarjaa, aikuisten sarjakuvaromaanin Frank ja viettelysten vaunu sekä strippisarjaa Essin ja Einarin huusholli Seura-lehteen. Viivistä ja Wagnerista on sarjakuvan ohella julkaistu paljon oheistuotteita, ja onpa parivaljakko päätynyt myös teatterin lavalla peräti kolmeen eri näytelmään, jotka Juba on itse käsikirjoittanut.

Koulutukseltaan Juba on kielenkääntäjä, ja hän on opiskellut Yhdysvalloissa, Espanjassa sekä Italiassa ja asunut Pariisissa. Hän esiintyy yhdessä Pasi Heikuran, Mauri Kunnaksen, Arto Nybergin, Silja Sillanpään, Aku Syrjän ja Kjell Westön kanssa rock-bändissä Nyrok Dolls.

10 Kysymystä Juballe:

Miksi päädyit sarjakuvataiteilijaksi?

– Olen halunnut piirtää sarjakuvia niin kauan kuin muistan. Ammatti harrastuksesta tuli huomaamatta.

Kuka on suosikkipiirtäjäsi?

– Suosikkipiirtäjiä on kovin monta, mutta mainittakoon vaikka Moebius, Ivo Milazzo, Joe Kubert, François Boucq, Aurelio Galleppini, Carl Barks ja Gilbert Shelton. Ei välttämättä tässä järjestyksessä.

Miten Viivi ja Wagner syntyivät? Oliko heillä esikuvat oikeassa elämässä?

– Viivi ja Wagner -hahmot syntyivät eräänä synkkänä ja myrskyisenä yönä joskus 1990-luvun alkupuolella. Muistan, että pidin niistä heti. Hahmoilla ei ole esikuvia oikeassa elämässä, mutta Viivin ruutuhousuilla on. Pariisilainen tyttöystäväni käytti aikoinaan samanlaisia. Varastin ne sarjakuvaan. Tyttö-parka, toivottavasti hän ei joudu liikkumaan julkisilla paikoilla ilman housuja…

Mistä saat ideat Viivi ja Wagner –strippeihin?

– Ideat tulevat ”jostain”. Joskus saatan etsiä niitä useamman päivän, enkä löydä yhtään. Kun olen jo menettänyt toivoni ja lakkaan yrittämästä, niitä alkaa tulla. Yllättäen ja vaivihkaa, ja joskus niin paljon, etten ehdi merkitä kaikkia muistiin.

Mikä sinua naurattaa?

– Nauran kaikenlaisille jutuille. Pidän kuivasta brittihuumorista, tilannekomiikasta, mutta myös kohellushuumorista, esim. Blake Edwardsin komedioista ja Pulttibois-sarjasta. Vanhoista mykkäelokuvan mestareista pidän kaikista. Sarjakuvan humoristeista suosikkini ovat Gilbert Shelton, Ari Pirttisalo ja Hergé.

Mitä harrastat?

– Bassonsoittoa.

Mitä tekisit mieluiten työksesi, jos et olisi sarjakuvapiirtäjä?

– Olisin kosmologi, jollen piirtäisi sarjakuvia, tutkisin maailmankaikkeutta. Luen paljon populaaritiedettä.

Mikä on suosikki Viivi ja Wagner –albumisi? Miksi?

– Yhtä selvää suosikkia minulla ei ole. Jos joskus erehdyn selailemaan vanhoja kirjojani, ajattelen, että tämänkin olisi voinut tehdä paremmin. Toisinaan taas yllätyn iloisesti, ja jutut tuntuvat paremmilta kuin muistinkaan.

Onko Minerva sukua Viiville?

– Heh, onhan heissä samaa näköä. Kun kehittelin Minerva-hahmoa, piirsin lyhyen Viivin, jonka hiukset sojottavat alaspäin eivätkä ylös.

Mitä Viivi ja Wagner tekevät seuraavaksi? Elokuva? TV-sarja?

– TV-sarja Viivistä ja Wagnerista olikin jo tekeillä, mutta projekti kaatui rahan puutteeseen. Elokuva olisi hauska tehdä, odottelen puhelua Aki Kaurismäeltä tai Woody Allenilta. Alfred Hitchcock ja Sergio Leonekin kelpaisivat ohjaamaan.

Kuva: Mirva Kakko